„Мегапорт Рейсинг“ стартира сезона за нови титли

Шампионите в рали дисциплини на България, Балканите и Сърбия отчетоха най-успешния си сезон през 2019

 

Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев записаха най-успешната година за клуба с титли в шампионати в България, Сърбия и зона Балкани на FIA. Официалното закриване на сезона се състоя в новия ŠKODA ЦЕНТЪР ДРУЖБА в присъствието на медии, официални лица и приятели на моторните спортове. Купите на FIA за титла в Европейския рали трофей в зона Балкани на двамата пилоти връчи легендата в рали спорта – Илия Чубриков. Шампионската им кола Skoda Fabia R5 е изложена за почитатели и клиенти на Skoda в продажбено-сервизния център от началото на годината и ще остане там до 17 януари.

 

В сезон 2019 със своя автомобил Skoda Fabia R5 Ангелов и Гаджев успяха да запишат 8 победи в рали, рали-спринт и планинско. Второ място в рали „България“, победа в „Сливен“ и „Твърдица“, и трето в генералното на рали „Сърбия“ с първи резултат от екипажите за националния шампионат осигури 225,20 т. за генералното класиране в рали шампионата на България. Това е нова и втора поредна титла за Мирослав Ангелов и „Мегапорт Рейсинг“. С навигатора си Георги Гаджев са шампиони и в клас RC2 на националния шампионат, а „Мегапорт Рейсинг“ първи в отборното класиране със 75 т.

Тандемът спечели Европейския рали трофей в зона Балкани в най-високия клас – ЕRT1 с победите си в България и 3-то място в генералното класиране на рали „Сърбия“ и 4-то в „Ешок“ в Турция. В подготовката за рали „Сърбия“ Ангелов и Гаджев спечелиха две ралита в западната съседка – „Валево“ и „Джердап Рали“, което им осигури и титла в отворения клас на националния шампионат на Сърбия за пилотите, които не са заявени за генерално класиране в първенството, но имат събрани точки в състезания от годината.

 

„Мегапорт Рейсинг“ постигна три победи в рали-спринта, на всички състезания, в които участва – във Видин, Бургас и Сливен, но пропусна титлата в шампионата с една точка, след като сливенския кръг не бе признат за крайното класиране, а вместо него бе организиран кръг в Ихтиман, който Ангелов и Гаджев пропуснаха поради застъпване с предварително изготвената състезателна програма на екипа.

 

Екипажът записа и една победа в кръг от планинския шампионат – в „Раховец-Лясковец“, където участва като подготовка за рали „Твърдица“.

 

През сезон 2020 г. „Мегапорт Рейсинг“ планира да закупи нов автомобил Skoda Fabia R5 Evo, с който да защити титлите си и да се бори за нови. Моделът вече се доказа в ралитата на FIA като по-бърз и надежден от първата генерация R5. Визуално Fabia R5 Evo има малки промени във фаровете, предната и задната броня, но голяма еволюция отвътре. В 10 000 тестови часа с автомобила Skoda Motorsport успя да увеличи хода на окачването в двете конфигурации – асфалт и макадам, с 30 мм, което подобрява сцеплението. Центърът на тежестта е снижен, охлаждането е подобрено с нов радиатор и оптимизирана електрическа помпа. Нов електронен блок осигурява повишаване на мощността в зависимост от условията с 3 к.с. R5 Evo има подобрено управление, спирачна система, омасляване и надеждност, както и снижени разходи за ревизия.

 

 

 

За Еуратек ООД и първите Едномаркови шампионати в България

 

Еуратек ООД е единствения официален вносител на автомобилния производител ŠKODA AUTO за България от 1992 година насам.  Компанията оперира в сферата на вноса, продажбата и след продажбеното обслужване на автомобилите ŠKODA. Продажбено-сервизната и мрежа се състои от 14 обекта в цялата страна. По пазарен дял марката традиционно се нарежда в първата тройка на най-продаваните автомобили в България.

Еуратек ООД е един от основателите на моторспорта в България, и инциатор на първите едномаркови шампионати у нас.

Първият едномарков шампионат „Купа Škoda Octavia” стартира през 1999 година с 18 автомобила. Вторият едномарков шампионат „Купа Škoda Fabia” стартира през 2006 година с 12 автомобила и се проведе в 2 поредни години.  Състезателните автомобили, са хомологирани по изискванията на FIA за група „N,  оборудвани с предпазни ролбари, четириточкови състезателни колани, спортен волан и седалка, регулируеми по височина и твърдост спортно окачване и модифицирана предавателна кутия.

Първите едномаркови шампионати са дали началото на спортната кариера на редица български звезди, като като Крум Дончев, Вилхелм Кънчев и Дилян Попов.

С ŠKODA Fabia Super 2000, най-успешния български рали състезател – Димитър Илиев, стана 3 пъти рали шампион на България в последните 4 години от своята състезателна кариера.

Еуратек ООД, подкрепя през последните две години спортен клуб Мегапорт рейсинг – двукратен шампион на България за 2018 и 2019, състезаващ се с модел Fabia R5.

 

За ŠKODA център Дружба

 

Новият ŠKODA ЦЕНТЪР ДРУЖБА е втори за марката в град София и предлага пълен набор от услуги: продажба на нови автомобили, пълна гама от следпродажбени и сервизни услуги, продажба на оригинални резервни части и аксесоари. Той е изграден на територия от 10 000 кв.м  и разполага с обща застроена площ от почти 5000 кв.м., което го прави едно от най-големите автомобилни дилърства в България.

Търговско-сервизеният  комлекс разполага с над 650 кв.м изложбената площ, с 500 кв.м офисна част и с просторна и модерна сервизна част за общи ремонти с размер от   1200 кв.м., изцяло проектирани и изградени в съответствие с високите стандартите на производителя ŠKODA AUTO.

В търговската част на ŠKODA центъра не липсват и технологични нововъведения, като интерактивния 3D автомобилен конфигуратор, позволяващ визуализацията на всеки модел с различно оборудване и различни варианти на интериор. С него всеки клиент има възможността да събуди автомобилния дизайнер в себе си и да създаде 3D модел на своята уникална ŠKODA.

Под покрива на новия  търговско- сервизен комплекс феновете на марката имат уникалната възможност да разгледат  обособена колекционерска изложба на ретро автомобили,  където са събрани  ретро модели, както с марката  ŠKODA, така и редица други интересни за любителите модели, като произвеждания в България модел RENAULTBULGAR 8. В музея посетителите ще могат да видят и отлично запазена WARSZAWA 223, емблематичната Octavia от 1961 г., Octavia 110 L, 120 L и други ретро модели.

Вторият ŠKODA Център в София е с отлична локация на бул. „проф. Цветан Лазаров 93”.

Нова шампионска титла за Мирослав Ангелов

Шампионът на България на рали Мирослав Ангелов дублира титлата си като бе най-бърз от родните екипажи на рали „Сърбия“. Заедно с навигатора си Георги Гаджев тандемът на „Мегапорт Рейсинг“ (Skoda Fabia R5) успяха да наваксат изоставането си от първия ден от спукана гума и наказание от 1,30 мин заради забавяне във времето и завършиха трети – зад Душан Боркович и Янош Пушкади, и двамата с Skoda Fabia R5. Рали „Сърбия“ се очертава като последното рали в родния шампионат, а дори да бъде проведено новото състезание в Бургас, Ангелов и Гаджев не могат да бъдат изместени в класирането за шампионата. Също така двамата водят и в Европейския трофей в зона Балкани, след като основния му конкурент Дан Гъртофан пропусна рали „Сърбия“. Екипът „Мегапорт Рейсинг“ пък взе отборната купа в сръбското състезание.

„Отново имахме спукана гума в Сърбия. Все пак успяхме да стигнем до третото място след голямото изоставане. Разбрах, че и Боркович е преминал по същия начин на мястото, където спукахме гумата. Не сме правили грешка. Всичко бе въпрос на късмет. След това получихме наказание заради изоставане на контролата. В днешния ден на втория етап имаше много фракция и там внимавахме, после разбрахме, че са искали да отменят етапа, но това не се случи“, коментира Мирослав Ангелов.

 

 

 

Ангелов и Гаджев продължават участието в рали „Сърбия“ след драматичен ден

Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5) се движат на 6-о място в генералното класиране на рали „Сърбия“ след 8 отсечки в днешния ден. В първата „Мръка Стена 1“ българският екипаж даде второ време след Душан Боркович и Игор Маркович с Skoda Fabia R5 Evo, решавайки да не рискува в първите етапи. Във втората „Крива река 1“ също Ангелов бе зад Боркович, а организаторите имаха проблеми с времеизмерването. В третата отсечка Жупа 1 сръбският екипаж вече натрупа преднина от 33,3 сек, а третият Янош Пушкади с Skoda Fabia R5 Evo отстъпи третото си място на Даниел Ернстед и Фани Якубсон със Suzuki Swift S1600. На второто преминаване на „Мръка Стена“ Ангелов изостана с нови 13,7 сек, а Пушкади си върна третото място. В петата отсечка „Крива Река 2“ обаче екипажът спука гума и изостана с повече от 5 мин от сръбския пилот, завършвайки отсечката с 21-во време, което го смъкна на 6-о място в генералното класиране.

„Отначало тръгнахме без риск и решихме да натиснем на второто минаване на „Крива Река“, но за съжаление спукахме гума. Също на това рали спукахме гума и миналата година, така че явно не ни върви. На последните две отсечки на военния полигон внимавахме, защото бе много тъмно и не се виждаха бордюрите, нямаше и никаква маркировка. Въпреки спуканата гума оставаме в битката за шампионска титла в България и Европейския трофей – зона Балкани“, обясни Ангелов след финала.

 

Победа в рали „Твърдица“ 2019 за Ангелов и Гаджев

Пълна доминация на екипа в състезанието и първо място във всички етапи

Пилотите на „Мегапорт рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5) записаха победа в рали „Твърдица“ 2019, трети кръг от рали шампионата. Екипът води във временното класиране за сезона след две победи („Сливен“ и „Твърдица“) и едно второ място („България“). Втори на 2,30 мин зад тях остана тандемът Петър Гьошев и Димитър Спасов с Peugeot 208 R2, а трети на 22 сек зад тях са Даниел Попов и Ангел Башкехайов, също с Peugeot 208 R2. Преди последната отсечка в прехода отпаднаха Тихомир Стратиев и Недялко Сивов (Ford Fiesta Proto), които се движеха на втора позиция на 1,04 мин зад Ангелов и Гаджев. Екипажът на „Мегапорт Рейсиг“ успя да спечели всички 7 състезателни отсечки на ралито.

„Очаквахме по-силна конкуренция на това рали. След голямата преднина вчера днес карахме с по-стари гуми, но бяхме сигурни, че ще спечелим и днешните отсечки. В миналото състезание имахме възможност да се борим с автомобил R5 и бе невероятна битка. Тук се видя след първата отсечка, че Ford Fiesta Proto не може да следва високо темпо. Наслаждавахме се на етапите и радвахме публиката. Много се надяваме, че в следващите състезания ще се включат още коли R5. Благодаря на участниците в категория R2 за невероятната битка, която направиха, както и на нашите спонсори „Еуратек“ и „Мегапорт“, коментира след финала Мирослав Ангелов.

Следващият кръг от шампионата е рали „Стари Столици“ – 14-15 септември.

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев водят в рали „Твърдица“ 2019

Три етапни победи на екипажа на „Мегапорт рейсинг“ и 44 сек преднина

 

Отличен старт с три етапни победи в рали „Твърдица“ 2019 записа тандемът на „Мегапорт рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5). Пилотите водят с 44,2 сек пред Тихомир Стратиев и Недялко Сивов (Ford Fiesta Proto), след като постигнаха първи времена в трите отсечки за деня. Трети на 18,4 сек зад Стратиев и Сивов са завърналите се в ралито Петър Гьошев и Димитър Спасов – с Peugeot 208 R2.

 

Първият състезателен ден на рали „Твърдица“ предложи три състезателни отсечки с обща дължина 28,7 км и 42 км преход между тях. Последната отсечка за деня – СЕ Тодор Славов, е суперспециална с дължина 2 км и в рамките на градския център.

 

В първата отсечка СЕ 1 Твърдица двамата натрупаха огромна преднина от 22,2 сек пред Стратиев и Сивов, а в СЕ 2 Боров Дол спечелиха с 10,1 сек. В суперспециалния етап СЕ 3 Тодор Славов Ангелов и Гаджев спечелиха с време 2:09,9 мин, а зад тях остана Даниел Попов и Ангел Башкехайов с Peugeot 208 R2 на 3,3 сек. В неделния ден има 4 отсечки с дължина 53,5 км и 90 км преход.

 

„Доволен съм от деня, защото още в първия етап успяхме да натрупаме огромна преднина. Очаквах конкурентите ни да бъдат по-бързи и затова имахме по-високо темпо. Етапът беше много хлъзгав. На суперспециалния етап карахме за публиката и загубихме много време в плъзгане, но искахме да зарадваме много хора на площада“, коментира Ангелов след финала на деня.

 

Победа за Мирослав Ангелов в планинско Раховец-Лясковец

Пилотът на „Мегапорт рейсинг“ Мирослав Ангелов спечели 4-тия кръг от националния шампионат на планинско – Раховец-Лясковец. В състезанието с три манша участваха 26 пилоти, а Ангелов с Skoda Fabia R5 записа първо време във всички излизания на трасето и завърши с 24,5 сек преднина пред Искрен Веселинов с Honda Civic. На трета позиция (на 25 сек) остана Стефан Георгиев с Ford Escort.

 

Участието на Ангелов в планинското е част от подготовката на отбора за предстоящото рали „Твърдица“. Това бе и първата поява на рали и рали-спринт шампиона на планинско с Fabia R5. „Много исках да завали на трасето, за да карам на мокро. Раховец-Лясковец е планинско с интересно трасе и много технични завои. Много бих се радвал, ако имахме конкуренцията на двете заявени Mitsubishi Lancer, но те не стартираха. На изкачването има моменти, в които се усеща по-малката мощност на автомобила ни, който е подготвен за рали и според правилата за тази дисциплина, докато в планинския шампионат в топ класа са освободени. Но като цяло съм много доволен от проведеното състезание. Използвахме го за тест и победихме“, коментира Мирослав Ангелов.

 

Рали „Твърдица“ стартира в събота 20 юли с три състезателни отсечки с обща дължина 28,7 км и 42 км преход между тях. Последната отсечка за деня – СЕ Тодор Славов, е суперспециална с дължина 2 км и в рамките на градския център. В неделния ден има 4 отсечки с дължина 53,5 км и 90 км преход.

 

 

 

Победа в рали Сливен за Ангелов и Гаджев

Първа победа като екипаж и за тази година записаха Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5) в 39-то рали Сливен, втори кръг от сезон 2019 в родния шампионат. На второ място на 1,06 сек останаха румънските им конкуренти Дан Гъртофан и Тудор Марза (Skoda Fabia R5), а на трето завършихаТихомир Стратиев и Еди Сивов (Ford Fiesta Proto) – на 2,17 мин.

 

Тандемът на „Мегапорт Рейсинг“ стартира с преднина от 56,6 сек преди финалната отсечка СЕ11 Сините камъни, която е и най-дългата в състезанието – цели 33,5 км, и я спечелиха с 10 сек пред Гъртофан. В първите три етапа от втория състезателен ден, Ангелов и Гаджев успяха да натрупат нови 9,1 сек с победи във всички отсечки. Гъртофан и Марза бяха най-близо до българите в специален етап 8 „Трапоклово“, където завършиха с изоставане от едва 0,8 сек. В следващите два етапа авансът на Мирослав Ангелов и Георги Гаджев бе съответно 4,3 и 4 сек. За всички 11 отсечки за ралито шампионът на България на рали даде само една етапна победа на румънския си колега – в СЕ5 Чуката.

 

Вчерашните етапи от рали Сливен бяха валидни и за рали-спринт дисциплината, където отново Мирослав Ангелов и Георги Гаджев вдигнаха купата за победители.

 

„Доволен съм от първото място. През целия втори ден карахме по-разумно и не сме рискували, честно казано очаквах да сме по-назад в секундите, но се оказа, че печелим всички етапи за деня. На СЕ10 Българка имахме само малък инцидент на финала. Обозначителният жълт знак се намираше на траекторията ни и го ударихме, в резултат на което трябваше да сменим десен калник. Обикновено тези знаци за предстоящ финал се поставят от другата страна на траекторията. На края на дългата последна отсечка усетих умора, но е нормално за такава дължина. От Сливен взимаме максимум точки и се надявам да продължим така годината“, коментира Ангелов след финала.

 

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев нощуват като лидери

Тотална доминация в първия ден на рали Сливен 2019 показаха Мирослав Ангелов и Георги Гаджев от Мегапорт Рейсинг (Skoda Fabia R5). Екипажът води с 52,5 сек на Дан Гъртофан и Тудор Марза (Skoda Fabia R5) след 7 отсечки, от които спечелиха 6. Румънските пилоти успяха да вземат само един етап – СЕ5 Чуката, в който Ангелов остана трети на 4,3 сек от Гъртофан, но в следващия шампионът на България на рали спечели етапа с 18,4 сек.

 

„Тактиката ни бе да атакуваме на третата отсечка, защото очаквахме тя да е решаващата. На първите минавания на етапите избрахме средни по твърдост гуми, защото беше по-хладно. На вторите минавания бяхме единствени с най-твърдите гуми, което видяхме, че се оказа правилно решение. Но още преди това имахме комфортна преднина. На суперспециалния етап се пазехме от бордюрите и не забавлявахме максимално публиката на обратните завои, но спечелихме и него. За утре предвиждаме по-тактическо каране и запазване на преднината, но няма да спрем да даваме газ“, коментира Мирослав Ангелов.

 

 

Ангелов и Гаджев стартират в рали Сливен

Шампионът на рали за 2018 Мирослав Ангелов с навигатор Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 стартират в рали Сливен, втори кръг от сезон 2019. Основни конкуренти на екипажа на „Мегапорт Рейсинг“ са Дан Гъртофан и Тудор Марза (ProRally Team Brasov, Skoda Fabia R5) и Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (ART Racing, Mitsubishi Lancer Evo IX). Освен за родния шампионат, рали Сливен е много важно състезание за Балканския трофей, където за момента води Гъртофан. В първи кръг от шампионата – рали „България“, победи Димитър Илиев с Петър Стойчев (Skoda Fabia R5), Ангелов завърши втори, а Гъртофан трети. Това е първото състезание в България за Ангелов с навигатор Георги Гаджев. Двамата стартираха заедно за пръв път в Турция преди две седмици в рали ЕСОК, част от Балканския трофей, където завършиха четвърти.

 

Мирослав Ангелов: „Както винаги съм казвал, Сливен е най-доброто място за рали състезания в България. Отново има промени по отсечките, нови етапи, които ни харесват. Искам да благодаря на Дан, че участва редовно в нашите ралита и така допринася за вдигане на нивото и конкуренцията. Щеше да е хубаво и Димитър Илиев да бъде тук, за да продължим битката от рали „България“, но се надявам, че ще доставим удоволствие на публиката“.

Георги Гаджев: „Първо искам да благодаря на Мегапорт Рейсинг, че станах част от техния екип. За мен това е най-професионалния отбор в България. Нещата в колата се случват много бързо и удоволствието не продължава дълго, защото времената са много силни. С Мирослав постигнахме добър синхрон и всичко е наред в съвместната ни работа“.

В съботния ден предстоят 7 отсечки по легендарните завои в Балкана с обща дължина 100,8 км и още 170 км преход. Последната отсечка от деня е суперспециална в града, където обикновено се събира най-много публика. В неделя освен традиционните отсечки „Българка“, „Ичера“ и „Сините камъни“ има нов етап – „Трапоклово“. Четирите етапа за деня са с обща дължина 155 км, от които 64 км състезателни.

 

Ангелов и Гаджев четвърти в Турция

Силно участие в рали ЕСОК в Ескишехир, Турция, записаха родните българските екипажи. Шампионът на България на рали и рали спринт Мирослав Ангелов, който от това състезание има нов навигатор – Георги Гаджев, с Skoda Fabia R5, се класира на 4-то място в генералното класиране на ралито, валидно за европейския трофей. Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ е на 1,46 мин зад победителя Мурат Бостанджи и Онур Ватансевер след 8 състезателни отсечки. Втори и трети са екипажите Бурак Чукурова/Ведат Бостанджи и Денис Фахри/Бахадир Гюченмез.

Зад Ангелов и Гаджев останаха Йордан Атанасов и Янаки Янакиев с Mitsubishi Lancer Evo 9 – на 1,54 мин, а Никола Мишев с Йордан Батаклиев (Peugeot 208 R2) са 24-и.

 

Вторият ден в рали ЕСОК бе с 4 скоростни етапа с дължина 74,16 км и обща дистанция 198 км с преходите.

 

„Ралито е чудесно и успяхме да натрупаме много опит на него, защото има напълно различен асфалт с това, с което съм се сблъсквал. Днес валя на няколко пъти и имахме две поднасяния. Доволен съм, защото не се стигна до нещо сериозно, но беше опасно състезание, в което сцеплението постоянно се сменяше“, коментира Мирослав Ангелов.