Победа в планинско Благоевград и титла за Мирослав Ангелов

Пилотът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов с Skoda Fabia R5 Evo спечели планинско Благоевград, четвърти и последен кръг от сезон 2020 г. С трето поредно първо място в шампионата Ангелов си осигури и първа титла на планинско, след като вече записа три поредни в ралитата.

В състезанието стартираха 29 автомобила на познатата отсечка от Еленино до Делвино. На квалификацията в събота Ангелов даде трето време, след Васко Въжаров с Opel Astra и Илия Царски с Mitsubishi Lancer Evo 9 – двамата от освободения национален клас НС1, и най-бързо за хомологираните от FIA коли. След трите сесии съдиите дисквалифицираха отново и за втори път тази година Въжаров за използване на нерегламентирано гориво и така Царски излезе начело в квалификацията с 5,5 сек пред Ангелов. Все пак Въжаров бе допуснат до старта, но извън официалното класиране.

При първите капки дъжд в неделния ден обаче, намокрили трасето 10 мин преди старта на първата кола, автомобилът на Илия Царски пое към Панагюрище. Така основната битка за първото място остана между Ангелов и шампионът Пламен Камбуров, с Mitsubishi Lancer Evo 9 от НС1. На мокрото трасе Мирослав Ангелов спечели и трите манша. В първото минаване с 1,795 сек пред Камбуров и време 2:21,8 мин, след което свали на 2:19,3 мин и добави нови 3,5 сек пред преследвача, а във финалния манш даде време 2:18,9 мин, с 4,1 сек пред Камбуров, който остана втори в състезанието на 9,468 сек. Трети е Искрен Веселинов с Honda Civic от клас НС1, който стана вицешампион за 2020.

„В нито един от маншовете не карах на пълна газ, спирах много по-рано от възможностите на колата, но нямаше смисъл на рискуваме на мокрото. На планинското трасе автомобила ни изостава двойно по мощност на освободените коли, но на мокро ситуацията е много по-изравнена. Чест прави на Пламен Камбуров, че остана в състезанието с трудната за управление на мокро трасе толкова мощна кола и се бори. Следващото ни състезание е във Видин, където ще се борим за титла в рали-спринта“, коментира Ангелов след финала.

Пилотът ще стане първият след Георги Петров от 1994 г. с три титли от четирите най-престижни моторни категории в България.

Ангелов стана шампион за трета поредна година

Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Evo завършиха на второ място в генералното класиране на рали „Сърбия“, трети кръг от националния шампионат и така си осигуриха нова – трета поредна титла.

Рали „Сърбия“ спечелиха Душан Боркович и Игор Маркович, също с Skoda Fabia R5 Evo, които натрупаха аванс от 2,20 мин пред Ангелов и Гаджев. Шампионите спечелиха две отсечки от днешните 6, а останалите домакините.

Трети в състезанието остана Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов с Mitsubishi Lancer Evo 9, на 3,21 мин след Ангелов и Гаджев, а на четвърта позиция са Денис Станчовски и Явор Брънков с Peugeot 208 R2, на още 4,39 мин.

„Дойдохме в Сърбия за титла и си тръгваме с нея. Днес атакувахме повече, направихме някои грешки, без които и малко по-прецизна стратегия можеше да бъдем по-напред. Но от вчера имахме голямо изоставане, защото не искахме да поемаме рискове. Радваме се за титлата и съжаляваме, че тази година шампионатът бе толкова кратък, а заради коронавируса не се проведоха рали „Сливен“ и „България“, коментира Ангелов след финала.

За екипажа предстои участие в рали-спринт дисциплината и планински шампионат, където води във временните класирания.

Ангелов и Гаджев се движат втори в рали „Сърбия“

Шампионите на България по рали Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Evo се движат на втора позиция във временното класиране на рали „Сърбия“, трети кръг от националния шампионат. Лидер е победителят от миналата година и местна звезда Душан Боркович и Игор Маркович, също с Skoda Fabia R5 Evo, на 1,43 мин пред Ангелов и Гаджев. Трети в състезанието се движат Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов с Mitsubishi Lancer Evo 9, на 2,31 мин, следвани от Денис Станчовски и Явор Брънков с Peugeot 208 R2, на 3,03 мин зад лидерите.

Боркович и Маркович спечелиха всички 6 етапа от деня с обща дължина 311 км, от които 92,70 км специални. Сърбите имаха проблеми и на няколко пъти напускаха трасето, по автомобила им имаше видими поражения, но това не се отрази на темпото им.

Вчера по време на шейкдауна отпадна след удар румънския шампион Дан Гъртофан, с Skoda Fabia R5 Evo, който днес бе зрител на състезанието. Технически проблем в началото на съботния ден пък изпрати на задна позиция сина му Андрей Гъртофан, който се състезава също с Fabia R5 Evo.

Утре предстоят нови 6 отсечки с дължина 57,50 км и 16184 км преход.

„Днес карахме с умерено темпо без риск. Борим се за националната титла и не искаме да я рискуваме с поемането на голям риск. Във втората отсечка вдигнахме темпото, когато видяхме, че конкурентите ни може да имат проблеми. Утре ще караме със същата стратегия. Основният ни конкурент в нашия шампионат е далеч зад нас, а лидерът в състезанието е много напред“, коментира Ангелов след края на първия ден на рали „Сърбия“.

Победа за Ангелов и Гаджев в рали „Стари столици“

 

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Evo спечелиха рали „Стари столици“, втори кръг от шампионата. Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ натрупаха аванс от 41,6 сек пред вторите в състезанието Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов с Mitsubishi Lancer Evo 9. Трети се класира Дилян Станков и Йордан Йорданов с Peugeot 208 R2 от хомологираните автомобили, а Георги Янков и Цветан Балджиев с Mitsubishi Lancer Evo 9 от освободената група Е1 са на 2,47 мин зад Ангелов и с трето време в генералното, но извън официалното класиране за рали категориите. Състезанието се провежда край Шумен за 50-и юбилеен път.

В SS Пивовара 1, първа отсечка за деня, Атанасов и Башкехайов спечелиха с 5,5 сек, след което на SS6 Лозево 1 с дължина 6,96 км пилотите на „Мегапорт“ върнаха 3,1 сек, а на второто минаване на Пивовара натрупаха още 10,3 сек. В Лозево 2 записаха нови 7,9 сек пред преследвачите, а в последната отсечка и пауър стейдж Валерий Великов още 10,5 сек.

„Чудесно е, че отново сме победители в рали „Стари столици“. В началото на деня направих някои грешки, но след това наваксахме. Благодаря на навигатора си, на техническата помощ на екипа на Петър Гьошев и MSA, както и на спонсорите ми „Еуратек“ и „Мегапорт“ за подкрепата“, коментира Ангелов след финала.

Следващото състезание и последно за сезона е рали „Сърбия“ – от 2 до 4 октомври.

 

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев поведоха в рали „Стари столици“

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Evo са водачи във временното класиране на рали „Стари столици“, втори кръг от шампионата. Тандемът спечели три от днешните четири отсечки на юбилейното 50-то издание на състезанието, в което организаторите поканиха победители в предходните издания, които стартираха участниците с националния флаг. Въпреки ограниченията заради пандемията коронавирус на отсечките присъства видимо повече публика от предходни издания на ралито.

В първата отсечка „Велики Преслав“ Ангелов и Гаджев останаха трети, на 18,7 сек зад Мартин Сурилов и Здравко Здравков с Mitsubishi Lancer Evo 9. Средната скорост на победителя бе 129 км/ч. Във втората шуменецът отпадна заради проблем в предавателната кутия. Ангелов и Гаджев взеха „Върбица“ с 3,3 сек пред Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов с Mitsubishi Lancer Evo 9, след което обратното минаване на същата отсечка с 9,1 сек аванс пред Атанасов и Башкехайов, а на „Тича“ прибавиха нови 2,9 сек към преднината си. Така в края на деня двамата водят с 8,3 сек пред варненския тандем. Трети са Георги Янков и Цветан Балджиев с Mitsubishi Lancer Evo 9.

Утре предстоят 5 състезателни отсечки с дължина 48,83 км и общо 110 км с преходите.

„Доволен съм от деня, в първата отсечка не желаехме да рискуваме като начало на състезанието. Постепенно вдигахме темпото. Очаквам с нетърпение утрешните отсечки, които познавам много по-добре от предходните издания на състезанието“, коментира Мирослав Ангелов.

Ангелов и Гаджев спечелиха рали спринт Дряново

Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев със Skoda Fabia R5 Evo спечелиха рали-спринт „Дряново“, първи кръг от националния шампионат. Състезанието не премина гладко за пилотите и още в края на първия етап получават проблем в алтернатора, следствие на което на всеки сервиз сменят акумулаторната батерия с новозаредена.

Така след победата в първата отсечка с 28,6 сек пред Денис Станчовски и Явор Брънков с Peugeot 208 R2 екипажът изгуби 45,6 сек от тях във втория етап, който е със същото трасе и дължина 13,47 км, но се кара в обратната посока. В третия Ангелов и Гаджев успяха да наваксат изоставането си с нова етапна победа с 27,8 сек пред Станчовски и Брънков и завършиха състезанието на първо място с 10,8 сек преднина. Трети са Динко Иванов и Живко Желев със Citroen C2 R2.

 

Предстои рали спринт Дряново

Дряново е домакин на първия кръг от националния шампионат по рали спринт. Заявка за състезанието подадоха 24 екипажа, а надпреварата се провежда за четвърти път по изключително живописен път към Царева ливада. По тясната отсечка пилотите преминават през възрожденски къщи и прекрасна природа.

Етапите са 3 по отсечка 13,47 км, която се минава три пъти, два от които в обратна посока. Стартът е в 10,00 ч. в неделя, а награждаването в 14,30 ч. Времената могат да се следят на живо на http://rallycontrol.ro/rally/.

Шампионите от миналата година Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Evo излизат за защита на титлата си. Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ вече спечели с новата си кола рали „Твърдица-Елена“ и планинско „Осогово“.

„Минахме днес по трасето по време на опознаването, смея да твърдя, че то е най-доброто в България. Дори в традиционните ралита няма подобни тесни и технични отсечки с много завои. Спрямо предходните години сега е направен ремонт и има много малки камъни отстрани, които при първото преминаване ще бъдат извадени на трасето и в обратната посока на следващите етапи ще бъдат точно в зоната на спиране. Трябва да се съобразяваме с това. Участваме и в този шампионат, както и в рали, с подкрепата на спонсора ни Еуратек“, коментира Ангелов преди старта.

 

 

 

Трета поредна победа за Мирослав Ангелов в рали „Твърдица“

„Мегапорт Рейсинг“ записа първа победа с новия си автомобил Skoda Fabia Evo 2 в рали „Твърдица“. Шампионите на България за рали Мирослав Ангелов и Георги Гаджев стигнаха до приза като дадоха най-бързи времена в шестте скоростни отсечки за деня и натрупаха преднина от 01:12.4 мин пред Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов с Mitsubishi Lancer Evo 9. За Ангелов това е трета поредна победа в Твърдица.

От тази година „Мегапорт Рейсинг“ разчитат на техническа помощ от Motorsport Academy на рали шампиона Петър Гьошев, базирана в Твърдица.

От стартиралите 24 екипажа завършиха 17, а състезанието премина без инциденти и с много публика, осезаемо повече от предходни години в рали „Твърдица“. Тази година състезанието се отклони към Сливен със SS „Качулка“ и легендарните село Стара река и Божевци.

„Доволни сме, защото това реално е първо състезание, в което мога истински да изпитам новия автомобил. Първата отсечка „Чумерна“ познавам добре и там бяхме много бързи. В следващите две не искахме на рискуваме, имах проблеми с концентрацията и записките. На вторите минавания променихме малко настройките на колата и я направихме по-твърда. Увеличихме значително аванса си. Чудесно е, че родният шампионат стартира, макар и късно“, коментира Мирослав Ангелов след финала.

Програмата на шампиона включва участие в националните шампионати по рали, рали-спринт и някои кръгове от планинския шампионат.

Рали сезонът стартира в Твърдица

Националният рали шампионат стартира с рали „Твърдица“. Заявки подадоха 28 екипажа, които днес преминаха през административен преглед, от които утре на старта застават 24. До рекордно късното стартиране на сезона се стигна след отмяна на рали „България“ и отлагане на „Твърдица“ поради пандемията коронавирус. Дори сега състезанието е застрашено от образувалите се наблизо до язовир Жребчево и Потопената църква пожари. Високата температура причини пожари и в съседните области, а пилотите днес се оплакаха от голямата жега.

„Твърде топло е, но успяхме да направим добра тренировка. Стартираме най-накрая с новия ни автомобил Skoda Fabia Evo 2, който има по-висок въртящ момент на ниски обороти и по-къси предавателни числа. Трябва да се съобразяваме с това. Очаквам да стане интересно състезание и съжалявам, че досега нямахме възможност да се състезаваме в България“, коментира Мирослав Ангелов, двукратен шампион по рали на страната, който излиза в Твърдица за победа и нова титла заедно с навигатора си Георги Гаджев и отбора „Мегапорт Рейсинг“.

„Имаше много перипетии това състезание да се проведе и обещавам, че ако трябва и декември щяхме да го направим, но щеше да се проведе“, коментира Атанас Атанасов, кмет на Твърдица. След промяната на датата на състезанието заради противоепидемичните мерки се наложи и съкращаване на трасето и отмяна на отсечките в Елена. Поради коронавируса бе отменен градския етап в Твърдица днес, както и официалното откриване.

Първият етап утре е „Чумерна“ в 10:23 ч, след което „Качулка“ и „Предела“, след което пилотите преминават по още един път през тях. Общата дължина е 80 км специални отсечки и 185 км преход, или общо 265 км. Второто преминаване на „Предела“, който достига до Твърдица, е пауър етап, в който екипажите с най-добрите седем времена получават допълнителни точки в битката за шампионата.

Церемонията по награждаването по традиция отново ще бъде на площад „Свобода“ от 17 часа.

„Мегапорт Рейсинг“ стартира сезона за нови титли

Шампионите в рали дисциплини на България, Балканите и Сърбия отчетоха най-успешния си сезон през 2019

 

Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев записаха най-успешната година за клуба с титли в шампионати в България, Сърбия и зона Балкани на FIA. Официалното закриване на сезона се състоя в новия ŠKODA ЦЕНТЪР ДРУЖБА в присъствието на медии, официални лица и приятели на моторните спортове. Купите на FIA за титла в Европейския рали трофей в зона Балкани на двамата пилоти връчи легендата в рали спорта – Илия Чубриков. Шампионската им кола Skoda Fabia R5 е изложена за почитатели и клиенти на Skoda в продажбено-сервизния център от началото на годината и ще остане там до 17 януари.

 

В сезон 2019 със своя автомобил Skoda Fabia R5 Ангелов и Гаджев успяха да запишат 8 победи в рали, рали-спринт и планинско. Второ място в рали „България“, победа в „Сливен“ и „Твърдица“, и трето в генералното на рали „Сърбия“ с първи резултат от екипажите за националния шампионат осигури 225,20 т. за генералното класиране в рали шампионата на България. Това е нова и втора поредна титла за Мирослав Ангелов и „Мегапорт Рейсинг“. С навигатора си Георги Гаджев са шампиони и в клас RC2 на националния шампионат, а „Мегапорт Рейсинг“ първи в отборното класиране със 75 т.

Тандемът спечели Европейския рали трофей в зона Балкани в най-високия клас – ЕRT1 с победите си в България и 3-то място в генералното класиране на рали „Сърбия“ и 4-то в „Ешок“ в Турция. В подготовката за рали „Сърбия“ Ангелов и Гаджев спечелиха две ралита в западната съседка – „Валево“ и „Джердап Рали“, което им осигури и титла в отворения клас на националния шампионат на Сърбия за пилотите, които не са заявени за генерално класиране в първенството, но имат събрани точки в състезания от годината.

 

„Мегапорт Рейсинг“ постигна три победи в рали-спринта, на всички състезания, в които участва – във Видин, Бургас и Сливен, но пропусна титлата в шампионата с една точка, след като сливенския кръг не бе признат за крайното класиране, а вместо него бе организиран кръг в Ихтиман, който Ангелов и Гаджев пропуснаха поради застъпване с предварително изготвената състезателна програма на екипа.

 

Екипажът записа и една победа в кръг от планинския шампионат – в „Раховец-Лясковец“, където участва като подготовка за рали „Твърдица“.

 

През сезон 2020 г. „Мегапорт Рейсинг“ планира да закупи нов автомобил Skoda Fabia R5 Evo, с който да защити титлите си и да се бори за нови. Моделът вече се доказа в ралитата на FIA като по-бърз и надежден от първата генерация R5. Визуално Fabia R5 Evo има малки промени във фаровете, предната и задната броня, но голяма еволюция отвътре. В 10 000 тестови часа с автомобила Skoda Motorsport успя да увеличи хода на окачването в двете конфигурации – асфалт и макадам, с 30 мм, което подобрява сцеплението. Центърът на тежестта е снижен, охлаждането е подобрено с нов радиатор и оптимизирана електрическа помпа. Нов електронен блок осигурява повишаване на мощността в зависимост от условията с 3 к.с. R5 Evo има подобрено управление, спирачна система, омасляване и надеждност, както и снижени разходи за ревизия.

 

 

 

За Еуратек ООД и първите Едномаркови шампионати в България

 

Еуратек ООД е единствения официален вносител на автомобилния производител ŠKODA AUTO за България от 1992 година насам.  Компанията оперира в сферата на вноса, продажбата и след продажбеното обслужване на автомобилите ŠKODA. Продажбено-сервизната и мрежа се състои от 14 обекта в цялата страна. По пазарен дял марката традиционно се нарежда в първата тройка на най-продаваните автомобили в България.

Еуратек ООД е един от основателите на моторспорта в България, и инциатор на първите едномаркови шампионати у нас.

Първият едномарков шампионат „Купа Škoda Octavia” стартира през 1999 година с 18 автомобила. Вторият едномарков шампионат „Купа Škoda Fabia” стартира през 2006 година с 12 автомобила и се проведе в 2 поредни години.  Състезателните автомобили, са хомологирани по изискванията на FIA за група „N,  оборудвани с предпазни ролбари, четириточкови състезателни колани, спортен волан и седалка, регулируеми по височина и твърдост спортно окачване и модифицирана предавателна кутия.

Първите едномаркови шампионати са дали началото на спортната кариера на редица български звезди, като като Крум Дончев, Вилхелм Кънчев и Дилян Попов.

С ŠKODA Fabia Super 2000, най-успешния български рали състезател – Димитър Илиев, стана 3 пъти рали шампион на България в последните 4 години от своята състезателна кариера.

Еуратек ООД, подкрепя през последните две години спортен клуб Мегапорт рейсинг – двукратен шампион на България за 2018 и 2019, състезаващ се с модел Fabia R5.

 

За ŠKODA център Дружба

 

Новият ŠKODA ЦЕНТЪР ДРУЖБА е втори за марката в град София и предлага пълен набор от услуги: продажба на нови автомобили, пълна гама от следпродажбени и сервизни услуги, продажба на оригинални резервни части и аксесоари. Той е изграден на територия от 10 000 кв.м  и разполага с обща застроена площ от почти 5000 кв.м., което го прави едно от най-големите автомобилни дилърства в България.

Търговско-сервизеният  комлекс разполага с над 650 кв.м изложбената площ, с 500 кв.м офисна част и с просторна и модерна сервизна част за общи ремонти с размер от   1200 кв.м., изцяло проектирани и изградени в съответствие с високите стандартите на производителя ŠKODA AUTO.

В търговската част на ŠKODA центъра не липсват и технологични нововъведения, като интерактивния 3D автомобилен конфигуратор, позволяващ визуализацията на всеки модел с различно оборудване и различни варианти на интериор. С него всеки клиент има възможността да събуди автомобилния дизайнер в себе си и да създаде 3D модел на своята уникална ŠKODA.

Под покрива на новия  търговско- сервизен комплекс феновете на марката имат уникалната възможност да разгледат  обособена колекционерска изложба на ретро автомобили,  където са събрани  ретро модели, както с марката  ŠKODA, така и редица други интересни за любителите модели, като произвеждания в България модел RENAULTBULGAR 8. В музея посетителите ще могат да видят и отлично запазена WARSZAWA 223, емблематичната Octavia от 1961 г., Octavia 110 L, 120 L и други ретро модели.

Вторият ŠKODA Център в София е с отлична локация на бул. „проф. Цветан Лазаров 93”.