Победа в рали „Твърдица“ 2019 за Ангелов и Гаджев

Пълна доминация на екипа в състезанието и първо място във всички етапи

Пилотите на „Мегапорт рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5) записаха победа в рали „Твърдица“ 2019, трети кръг от рали шампионата. Екипът води във временното класиране за сезона след две победи („Сливен“ и „Твърдица“) и едно второ място („България“). Втори на 2,30 мин зад тях остана тандемът Петър Гьошев и Димитър Спасов с Peugeot 208 R2, а трети на 22 сек зад тях са Даниел Попов и Ангел Башкехайов, също с Peugeot 208 R2. Преди последната отсечка в прехода отпаднаха Тихомир Стратиев и Недялко Сивов (Ford Fiesta Proto), които се движеха на втора позиция на 1,04 мин зад Ангелов и Гаджев. Екипажът на „Мегапорт Рейсиг“ успя да спечели всички 7 състезателни отсечки на ралито.

„Очаквахме по-силна конкуренция на това рали. След голямата преднина вчера днес карахме с по-стари гуми, но бяхме сигурни, че ще спечелим и днешните отсечки. В миналото състезание имахме възможност да се борим с автомобил R5 и бе невероятна битка. Тук се видя след първата отсечка, че Ford Fiesta Proto не може да следва високо темпо. Наслаждавахме се на етапите и радвахме публиката. Много се надяваме, че в следващите състезания ще се включат още коли R5. Благодаря на участниците в категория R2 за невероятната битка, която направиха, както и на нашите спонсори „Еуратек“ и „Мегапорт“, коментира след финала Мирослав Ангелов.

Следващият кръг от шампионата е рали „Стари Столици“ – 14-15 септември.

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев водят в рали „Твърдица“ 2019

Три етапни победи на екипажа на „Мегапорт рейсинг“ и 44 сек преднина

 

Отличен старт с три етапни победи в рали „Твърдица“ 2019 записа тандемът на „Мегапорт рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5). Пилотите водят с 44,2 сек пред Тихомир Стратиев и Недялко Сивов (Ford Fiesta Proto), след като постигнаха първи времена в трите отсечки за деня. Трети на 18,4 сек зад Стратиев и Сивов са завърналите се в ралито Петър Гьошев и Димитър Спасов – с Peugeot 208 R2.

 

Първият състезателен ден на рали „Твърдица“ предложи три състезателни отсечки с обща дължина 28,7 км и 42 км преход между тях. Последната отсечка за деня – СЕ Тодор Славов, е суперспециална с дължина 2 км и в рамките на градския център.

 

В първата отсечка СЕ 1 Твърдица двамата натрупаха огромна преднина от 22,2 сек пред Стратиев и Сивов, а в СЕ 2 Боров Дол спечелиха с 10,1 сек. В суперспециалния етап СЕ 3 Тодор Славов Ангелов и Гаджев спечелиха с време 2:09,9 мин, а зад тях остана Даниел Попов и Ангел Башкехайов с Peugeot 208 R2 на 3,3 сек. В неделния ден има 4 отсечки с дължина 53,5 км и 90 км преход.

 

„Доволен съм от деня, защото още в първия етап успяхме да натрупаме огромна преднина. Очаквах конкурентите ни да бъдат по-бързи и затова имахме по-високо темпо. Етапът беше много хлъзгав. На суперспециалния етап карахме за публиката и загубихме много време в плъзгане, но искахме да зарадваме много хора на площада“, коментира Ангелов след финала на деня.

 

Победа за Мирослав Ангелов в планинско Раховец-Лясковец

Пилотът на „Мегапорт рейсинг“ Мирослав Ангелов спечели 4-тия кръг от националния шампионат на планинско – Раховец-Лясковец. В състезанието с три манша участваха 26 пилоти, а Ангелов с Skoda Fabia R5 записа първо време във всички излизания на трасето и завърши с 24,5 сек преднина пред Искрен Веселинов с Honda Civic. На трета позиция (на 25 сек) остана Стефан Георгиев с Ford Escort.

 

Участието на Ангелов в планинското е част от подготовката на отбора за предстоящото рали „Твърдица“. Това бе и първата поява на рали и рали-спринт шампиона на планинско с Fabia R5. „Много исках да завали на трасето, за да карам на мокро. Раховец-Лясковец е планинско с интересно трасе и много технични завои. Много бих се радвал, ако имахме конкуренцията на двете заявени Mitsubishi Lancer, но те не стартираха. На изкачването има моменти, в които се усеща по-малката мощност на автомобила ни, който е подготвен за рали и според правилата за тази дисциплина, докато в планинския шампионат в топ класа са освободени. Но като цяло съм много доволен от проведеното състезание. Използвахме го за тест и победихме“, коментира Мирослав Ангелов.

 

Рали „Твърдица“ стартира в събота 20 юли с три състезателни отсечки с обща дължина 28,7 км и 42 км преход между тях. Последната отсечка за деня – СЕ Тодор Славов, е суперспециална с дължина 2 км и в рамките на градския център. В неделния ден има 4 отсечки с дължина 53,5 км и 90 км преход.

 

 

 

Победа в рали Сливен за Ангелов и Гаджев

Първа победа като екипаж и за тази година записаха Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5) в 39-то рали Сливен, втори кръг от сезон 2019 в родния шампионат. На второ място на 1,06 сек останаха румънските им конкуренти Дан Гъртофан и Тудор Марза (Skoda Fabia R5), а на трето завършихаТихомир Стратиев и Еди Сивов (Ford Fiesta Proto) – на 2,17 мин.

 

Тандемът на „Мегапорт Рейсинг“ стартира с преднина от 56,6 сек преди финалната отсечка СЕ11 Сините камъни, която е и най-дългата в състезанието – цели 33,5 км, и я спечелиха с 10 сек пред Гъртофан. В първите три етапа от втория състезателен ден, Ангелов и Гаджев успяха да натрупат нови 9,1 сек с победи във всички отсечки. Гъртофан и Марза бяха най-близо до българите в специален етап 8 „Трапоклово“, където завършиха с изоставане от едва 0,8 сек. В следващите два етапа авансът на Мирослав Ангелов и Георги Гаджев бе съответно 4,3 и 4 сек. За всички 11 отсечки за ралито шампионът на България на рали даде само една етапна победа на румънския си колега – в СЕ5 Чуката.

 

Вчерашните етапи от рали Сливен бяха валидни и за рали-спринт дисциплината, където отново Мирослав Ангелов и Георги Гаджев вдигнаха купата за победители.

 

„Доволен съм от първото място. През целия втори ден карахме по-разумно и не сме рискували, честно казано очаквах да сме по-назад в секундите, но се оказа, че печелим всички етапи за деня. На СЕ10 Българка имахме само малък инцидент на финала. Обозначителният жълт знак се намираше на траекторията ни и го ударихме, в резултат на което трябваше да сменим десен калник. Обикновено тези знаци за предстоящ финал се поставят от другата страна на траекторията. На края на дългата последна отсечка усетих умора, но е нормално за такава дължина. От Сливен взимаме максимум точки и се надявам да продължим така годината“, коментира Ангелов след финала.

 

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев нощуват като лидери

Тотална доминация в първия ден на рали Сливен 2019 показаха Мирослав Ангелов и Георги Гаджев от Мегапорт Рейсинг (Skoda Fabia R5). Екипажът води с 52,5 сек на Дан Гъртофан и Тудор Марза (Skoda Fabia R5) след 7 отсечки, от които спечелиха 6. Румънските пилоти успяха да вземат само един етап – СЕ5 Чуката, в който Ангелов остана трети на 4,3 сек от Гъртофан, но в следващия шампионът на България на рали спечели етапа с 18,4 сек.

 

„Тактиката ни бе да атакуваме на третата отсечка, защото очаквахме тя да е решаващата. На първите минавания на етапите избрахме средни по твърдост гуми, защото беше по-хладно. На вторите минавания бяхме единствени с най-твърдите гуми, което видяхме, че се оказа правилно решение. Но още преди това имахме комфортна преднина. На суперспециалния етап се пазехме от бордюрите и не забавлявахме максимално публиката на обратните завои, но спечелихме и него. За утре предвиждаме по-тактическо каране и запазване на преднината, но няма да спрем да даваме газ“, коментира Мирослав Ангелов.

 

 

Ангелов и Гаджев стартират в рали Сливен

Шампионът на рали за 2018 Мирослав Ангелов с навигатор Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 стартират в рали Сливен, втори кръг от сезон 2019. Основни конкуренти на екипажа на „Мегапорт Рейсинг“ са Дан Гъртофан и Тудор Марза (ProRally Team Brasov, Skoda Fabia R5) и Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (ART Racing, Mitsubishi Lancer Evo IX). Освен за родния шампионат, рали Сливен е много важно състезание за Балканския трофей, където за момента води Гъртофан. В първи кръг от шампионата – рали „България“, победи Димитър Илиев с Петър Стойчев (Skoda Fabia R5), Ангелов завърши втори, а Гъртофан трети. Това е първото състезание в България за Ангелов с навигатор Георги Гаджев. Двамата стартираха заедно за пръв път в Турция преди две седмици в рали ЕСОК, част от Балканския трофей, където завършиха четвърти.

 

Мирослав Ангелов: „Както винаги съм казвал, Сливен е най-доброто място за рали състезания в България. Отново има промени по отсечките, нови етапи, които ни харесват. Искам да благодаря на Дан, че участва редовно в нашите ралита и така допринася за вдигане на нивото и конкуренцията. Щеше да е хубаво и Димитър Илиев да бъде тук, за да продължим битката от рали „България“, но се надявам, че ще доставим удоволствие на публиката“.

Георги Гаджев: „Първо искам да благодаря на Мегапорт Рейсинг, че станах част от техния екип. За мен това е най-професионалния отбор в България. Нещата в колата се случват много бързо и удоволствието не продължава дълго, защото времената са много силни. С Мирослав постигнахме добър синхрон и всичко е наред в съвместната ни работа“.

В съботния ден предстоят 7 отсечки по легендарните завои в Балкана с обща дължина 100,8 км и още 170 км преход. Последната отсечка от деня е суперспециална в града, където обикновено се събира най-много публика. В неделя освен традиционните отсечки „Българка“, „Ичера“ и „Сините камъни“ има нов етап – „Трапоклово“. Четирите етапа за деня са с обща дължина 155 км, от които 64 км състезателни.

 

Ангелов и Гаджев четвърти в Турция

Силно участие в рали ЕСОК в Ескишехир, Турция, записаха родните българските екипажи. Шампионът на България на рали и рали спринт Мирослав Ангелов, който от това състезание има нов навигатор – Георги Гаджев, с Skoda Fabia R5, се класира на 4-то място в генералното класиране на ралито, валидно за европейския трофей. Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ е на 1,46 мин зад победителя Мурат Бостанджи и Онур Ватансевер след 8 състезателни отсечки. Втори и трети са екипажите Бурак Чукурова/Ведат Бостанджи и Денис Фахри/Бахадир Гюченмез.

Зад Ангелов и Гаджев останаха Йордан Атанасов и Янаки Янакиев с Mitsubishi Lancer Evo 9 – на 1,54 мин, а Никола Мишев с Йордан Батаклиев (Peugeot 208 R2) са 24-и.

 

Вторият ден в рали ЕСОК бе с 4 скоростни етапа с дължина 74,16 км и обща дистанция 198 км с преходите.

 

„Ралито е чудесно и успяхме да натрупаме много опит на него, защото има напълно различен асфалт с това, с което съм се сблъсквал. Днес валя на няколко пъти и имахме две поднасяния. Доволен съм, защото не се стигна до нещо сериозно, но беше опасно състезание, в което сцеплението постоянно се сменяше“, коментира Мирослав Ангелов.

 

Skoda окупира подиума в рали „България“

След невероятна битка с Мирослав Ангелов и Недялко Сивов в рамките на 16 етапа, Димитър Илиев и Петър Стойчев спечелиха 50-ото рали „България“. Трети остана Дан Гъртофан. Първите три екипажа се състезават с Skoda Fabia R5.

 

Шампионите на България на рали и рали-спринт Мирослав Ангелов и Недялко Сивов стартираха лидери във втория ден и в първото минаване на „Аладжа манастир“ останаха втори на 0,6 сек от победителите в етапа Димитър Илиев и Петър Стойчев. Второто минаване бе спечелено от Гиртофан и битката за победата остана да се реши на предстоящите дълги 15,5 км две минавания на „Синдел“. На излизането от макадама автомобилът на Ангелов поднесе и излезе в тревата, а цялата ситуация струва на екипажа 10 секунди. „Рискувахме много в този етап и бяхме на пълната газ. Направихме грешка и малко, но не съжалявам, защото стана чудесно състезание. Бях решил да атакувам на тази отсечка и по наша информация до момента на излизането сме водили с 8 сек. Поздравявам Димитър Илиев и Петър Стойчев за победата и чудесното състезание“, поясни след финала Ангелов.

След 16 състезателни отсечки Димитър Илиев и Петър Стойчев завършиха с време 1,23,44 ч, а Ангелов и Сивов останаха на 10,1 сек. Дан Гиртофан и Тудор Марца са на 2,07 мин.

Титла в рали стринта за Ангелов и Сивов

Мирослав Ангелов и Недялко Сивов (Skoda Fabia R5) от Мегапорт Рейсинг спечелиха рали спринт Сливен, трети кръг от шампионата за 2018, с което си осигуриха титлата и в тази дисциплина. Екипът вече триумфира в рали шампионата.

Двамата спечелиха спринта в Дряново през пролетта и Вида преди две седмици, с което натрупаха пълен актив от 75 т. в шампионата. За двамата това общо седма победа за сезона с Fabia R5.

Ангелов и Сивов завършиха рали спринт Сливен с време 14:49,4 мин, печелейки трите минавания на отсечката Българка. Вчера организаторите отмениха двете минавания на Карандила заради леда по трасето и добавиха още едно на Българка, но с намалено на 5,78 км от 9,69 км трасе. Състезанието приключи със суперспециален етап в града, резултатите от който не се включват в състезанието.

На 28,6 сек остана завърналият се в спорта Мартин Сурилов с навигатор Здравко Здравков(Mitsubishi Lancer Evo 9), а трети екипажът Георги Василев/Стефан Добрев, който завърши втори в шампионата и бе най-бърз в суперспециалния етап.

„В началото на годината не планирахме участие в този шампионат, но така се получи, че стартирахме с победа и продължихме. Доволен съм от новата титла след тази на рали. Получи се чудесно състезание и шампионат“, коментира Мирослав Ангелов.

 

Нова победа за Ангелов и Сивов в рали спринта

Мирослав Ангелов и Недялко Сивов спечелиха рали спринт Вида 2018. Тандемът на Мегапорт Рейсинг (Skoda Fabia R5) бе най-бърз във всички четири скоростни етапа с обща дължина 41,07 км, които се проведоха около Видин, контролирайки през цялото време състезанието. Така двамата имат две победи в рали спринта през 2018 от два старта.

Втори зад тях на 24,2 сек завършиха Дочо Цвятков и Линда Багерова с Mitsubishi Lancer Evo 9, а трети са Георги Василев и Стефан Добрев със същия автомобил.

 

„Изключително доволни сме от състезанието. Сутринта в първия етап стартирахме малко по-предпазливо, защото все още бе студено и хлъзгаво. Във втория и третия етап натиснахме повече и натрупахме солидна преднина. В четвъртия карахме стегнато и не искахме да рискуваме. Конфигурацията на етапите бе интересна с тези дълги прави и шикани, но не много подходяща за нашия автомобил. Все пак обаче е безценен опит“, коментира Мирослав Ангелов.

 

Третият и последен кръг от рали спринт шампионата е в Сливен след две седмици.