Мирослав Ангелов и Георги Гаджев станаха 6-и в рали „Фтиотидос“

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев завършиха на осмо място в макадама на 40-ото рали „Фтиотидос“ в Гърция. Състезанието се проведе в два отделни дни – първият на асфалт, втория на макадам, Ангелов и Гаджев участваха единствено във втората, а в съботния ден бе опознаването за етапите, които се използват и от световния рали шампионат за рали „Акрополис – Гърция“.

Състезанието бе използвано от екипажа за опит и тренировки на макадам. Преди това екипажът участва и в организирания тест. Опознаването на рали „Фтиотидос“, за разлика от много други рали шампионати, включително и българския, е свободно и няма ограничения за брой минавания, както и раздаване на карнети.

Етапите са по тежък макадам с много голяма вероятност за спукване на гума.

„В първата отсечка тръгнахме внимателно, идеята ни за това състезание е да ни бъде тренировка. Във втората отсечка, която 28 км, най-дългата в състезанието и се минава два пъти, ударихме камък и гумата спадна. Карахме около 8 км на джанта. Второто минаване на първата отсечка, или трета за деня, бе много силно, излязох четвърти в класирането, въпреки проблемите с гумата. На края на отсечката разговорното устройство се повреди и при второто минаване на дългата отсечка карахме без комуникация с навигатора, а със знаци. Така изостанахме до 8-о място“, коментира Мирослав Ангелов.

Програмата на екипажа включва участие в рали Сибиу в румънския шампионат, поради което Ангелов и Гаджев ще пропуснат в рали-спринт „Бесапара“ в Пазарджик този уикенд.

Ангелов и Гаджев 4-ти в рали „Сибиу“

Българските рали шампиони Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 Evo) се класираха на 4-то място в рали „Сибиу“, кръг от румънския шампионат. Тандемът на „Мегапорт Рейсинг“ е на 6,52 сек зад победителите Симоне Темпестини и Иту Сергиу, също с Skoda Fabia R5. Втори на 4,39 мин е Богдан Маришка, а трети Андрей Гиртофан, двамата с Skoda Fabia R5. До финала стигнаха 9 автомобила от клас R5, от общо 37 завършили, които оцеляха на макадамовото трасе и 10 етапа с обща дължина 132,79 км и 71,75 км за втория състезателен ден.

Вчера след първия състезателен ден Ангелов и Гаджев се движеха на 6-а позиция във временното класиране на 3,06 мин.

„В края на първия ден вчера на нощния етап имаше много прах и не успях да бъда уверен напълно в записките, а пътят не се виждаше. Направихме само две минавания на опознаването, защото спукахме гума и загубихме време. Както и в състезателния етап на тъмно. Също така имахме ограничен избор на гуми за това състезания, защото не бяхме сигурни в макадамовата програма за годината поради очакванията да караме на асфалт в България. В последните етапи бяхме с по-твърди гуми от това, което искахме, реално нямахме средната по твърдост смес. Имахме доста премеждия в състезанието, както и ударена броня, късмет е, че не отнесохме дървото. Без опит мисля, че се справихме много добре. Много съм доволен от резултата за отбора и работата. Определено макадамът ми допада. Във вторник със съдействието на екипажи от Румъния направихме организиран тест на 40 км от Сибиу и навъртяхме около 50 км, за да изпробваме настройки и гуми“, коментира Мирослав Ангелов след финала.

 

Трета титла за Ангелов и „Мегапорт Рейсинг“ в рали-спринта

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Evo спечелиха първия рали-спринт „Пампорово“, последен кръг от шампионата. Така двамата си осигуриха нова титла за годината след тази в националния рали шампионат и европейския рали трофей зона Балкани. За Ангелов това е и трета титла в рали-спринта.

Втори на 1:14,6 мин зад шампионите останаха Костадин Щерев и Николай Арабаджиев със Subaru Impreza, а трети на 1:15,8 мин Антон Титов и Динко Георгиев с Skoda Fabia R5.

Състезанието бе с четири отсечки с обща дължина 40,6 км и 105 км преход, а Ангелов и Гаджев спечелиха всяка една от тях. В двете минавания на „Смолянски езера“, позната на феновете от планинско „Смолян“, натрупаха аванс от 36,6 сек пред Щерев и Арабаджиев, след което на „Пампорово“ край Левочево, използвана в годините на рали „Хеброс“, авансът им скочи на над минута.

„Изключително много се радвам, че имахме възможност да караме по нови за мен и шампионата на рали-спринт отсечки. Организацията на състезанието бе чудесна. В първите две отсечки асфалтът в началото и края е много хлъзгав, а следващите две тесни и също с хлъзгав асфалт. На последната вече бяхме извадили много фракция. Не карахме на максимална скорост, но поддържахме добро темпо. С Георги Гаджев вече сме сработени много добре и се вижда от резултатите. Благодаря също на Петър Гьошев за отлично настроената кола, както и на нашите спонсори „Еуратек“. За 2022 г. обмисляме участие на големи състезания в чужбина. Тази година постигнах втора победа в рали „България“, втора титла в европейския рали трофей и трета в рали-спринта, така че взехме максималното, което можехме да желаем“, коментира Мирослав Ангелов.

След финала на състезанието се проведе и годишното награждаване на призьорите в дисциплините рали и рали-спринт на Автомобилната федерация на България.

Четвърта поредна шампионска титла за Мирослав Ангелов

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Rally 2 Evo завършиха на второ място в рали „Стари Столици“, с което екипът си осигури четвърта поредна рали титла. В състезанието триумфира Мартин Сурилов и Здравко Здравков с Mitsubishi Lancer Evo 9, които завършиха на 20,2 сек пред Ангелов и Гаджев. Трети на 3:22,7 мин зад лидера останаха Антон Титов и Динко Георгиев с Skoda Fabia R5 Rally 2, също от „Мегапорт Рейсинг“, с което тимът получи купата в отборното класиране за състезанието и е шампион за сезона.

Основният конкурент на Ангелов и Гаджев в родния шампионат Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9 отпадна днес поради технически проблеми. Шампионите спечелиха 4 от 5 отсечки за състезателния ден.

„Сезонът е повече от успешен за нас. Станахме шампиони по рали за четвърти път у нас и за втори балканския рали трофей. Имахме трудности от техническо естество само в Сливен, но се случва. Все пак за два сезона това бе единственият ни проблем. Направихме първото състезание на макадам в Румъния.

Изключително съм щастлив от първата победа в рали „Сърбия“. Там се събраха три автомобила R5 от нашия шампионат, интересно бе завръщането на Пламен Стайков, което бе допълнителна мотивация за нас. В Шумен трябваше да завършим на всяка цена заради изгубените точки в Сливен, поради което на мъглата и тежките атмосферни условия решихме да не рискуваме. Изоставането ни бе трудно заличимо днес, но карахме с много добро темпо за нас и за публиката. Поздравявам Мартин Сурилов за изключителното му каране. Искам да благодаря на „Моторспорт Академи“ за подкрепата ни през сезона, както и на „Мегапорт“ и „Еуратек“, също на навигатора ми Георги Гаджев за перфектното подаване на записките“, коментира Мирослав Ангелов.

Амбицията на шампионите е повече състезания в чужбина през 2022 г. „Много съм доволен от сезона и темпото, което показваше Мирослав. Вдигна скоростта, а в Сърбия постигахме по-бързи времена от победителя в предходната година Душан Боркович“, поясни Петър Гьошев, собственик на „Моторспорт Академи“, която осигурява техническата помощ за Мирослав Ангелов и Георги Гаджев.

 

Ангелов и Гаджев са втори след първия ден на рали „Стари Столици“ 2021

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Rally 2 Evo са на второ място във временното класиране след първия състезателен ден на рали „Стари Столици“, последен кръг от сезон 2021 г. в шампионата. Начело на класирането е Мартин Сурилов и Здравко Здравков с Mitsubishi Lancer Evo 9 с 48,1 сек преднина след четирите отсечки за деня. Трети в състезанието са вторите във временното класиране за шампионата Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9 на 1,48 мин зад лидера, а четвърти са Антон Титов и Динко Георгиев с Skoda Fabia R5 Rally 2 на 2,32 мин изоставане.

Ангелов и Гаджев пристигнаха в Шумен като водачи във временното класиране за рали шампионата след победата в рали „Сърбия“ и стратегията на отбора е фокусирана около титлата.

„В първите етапи карахме без никакъв риск в това променливо време и мокър асфалт. След това дойде мъглата. Имаме много какво да губим и този сезон вече имахме технически проблеми в Сливен, в резултат на които догонвахме дълго време. Затова стратегията ни днес, както и утре, е минимален риск и поглед към нова титла в рали шампионата. На последния етап дадохме повече газ. През неделния ден ще се забавляваме по интересните отсечки около Шумен“, коментира Мирослав Ангелов след края на първия състезателен ден.

Утре предстоят 5 състезателни отсечки с обща дължина 49 км.

Първа победа за Мирослав Ангелов в рали „Сърбия“

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo записаха убедителна победа в рали „Сърбия“, част от родния шампионат и рали трофея на FIA зона Балкани. Трикратният шампион по рали на България Мирослав Ангелов спечели състезанието с 1:04,6 мин пред Пламен Стайков и Рафи Кадир (Skoda Fabia Rally 2). Така Ангелов и Гаджев поведоха в националния рали шампионат с 22,4 т. в неофициалното класиране пред Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9, които останаха пети в рали „Сърбия“.

Трети в състезанието са Мустафа Чакал и Акдаг Озгур с Hyundai i20 R5 на 4:05 мин, основни конкуренти на Ангелов и Гаджев в европейския рали трофей. Зад тях завършиха Игнат Исаев и Милен Илиев с Peugeot 208 R2, на само 13,5 сек зад много по-бързата R5 кола.

„Изключително съм доволен от победата. Тук имах редица несполуки, удари и спукани гуми. Миналата година се наложи да караме без рискове и на сигурно заради битката в нашия шампионат, докато Душан Боркович нямаше какво да губи и бе много пред нас. Сега със завръщането на Пламен Стайков стратегията ни бе да караме с високо темпо. Преизпълнихме плана ни от първия ден да водим с повече от 40 сек, тази една минута ни даде възможност да караме по-спокойно в неделния ден. Радвам се, че най-накрая в родния спорт има цели три R5 автомобила. И те са като нашия – Skoda Fabia, което говори достатъчно добре за колата. Целта ни от самото начало с покупката и бе да повлечем крак и за други, което най-накрая се случи“, обясни Мирослав Ангелов след финала.

Следващото състезание и последен кръг от шампионата е рали „Стари столици“ край Шумен на 9 и 10 октомври.

Над минута преднина за Ангелов и Гаджев след първия ден на рали „Сърбия“ 2021

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo спечелиха всички 6 състезателни отсечки в първия състезателен ден на рали „Сърбия“. Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ натрупаха преднина от 1:05,6 мин пред Пламен Стайков и Рафи Кадир, също с Skoda Fabia Rally 2. Трети на 1:42 мин се движат Антон Титов и Александър Спиров с Skoda Fabia Rally 2. Четвъртият R5 автомобил – Hyundai i20, на Мустафа Чакал и Акдаг Озгур са на 2:30 мин, след като в последната отсечка за деня минаха пред завърналите се в спорта Игнат Исаев и Милен Илиев с Peugeot 208 R2.

Още в първата отсечка за деня, която е нова за ралито, трикратният шампион Мирослав Ангелов взе аванс от 5,9 сек пред Пламен Стайков. На следващата Станисини, която е традиционна за състезанието, екипажът победи с 2,9 сек, а на най-дългата Силвър с 26,7 км нови 15 сек. При второто преминаване на Пупакци екипажът спечели нови 5,3 сек пред преследващите ги, 4,9 сек на Станисини 2 и цели 31,6 сек на Силвър 2.

„Доволен съм от деня, водим, макар да не сме карали на риск в нито един етап, но поддържахме високо темпо. Ако решим, имаме още резерв. Преднината ни е голяма, но няма да връщаме газта. Радвам се, че в момента в родния шампионат, макар и в кръг в Сърбия, има цели 3 автомобила Skoda R5“, коментира Ангелов.

В неделния ден предстоят 5 отсечки с със състезателна дължина 66,77 км, първата „Клобук“ стартира в 9:25 ч местно време.

Победа за Мирослав Ангелов и Георги Гаджев в рали Твърдица 2021

Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo спечели рали „Твърдица“ 2021, трети кръг от националния шампионат по рали. Тандемът натрупа преднина от 2,13 мин пред Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9. Трети на 3,08 мин остана Георги Янков и Цветан Балджиев с Mitsubishi Lancer Evo 9.

В първия етап за съботния ден „Чумерна 1“ Ангелов и Гаджев стопиха преднината на лидерите във временното класиране в първия ден Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo 9) с 8,6 сек до 13,9 сек. В следващия етап „Предела 1“ с дължина 18,57 км екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ взе 21,8 сек на лидерите и поведе със 7,9 сек. На второто минаване на „Чумерна“ Сурилов и Здравков се забавиха на контролата на старта заради проблем в спирачките и изостанаха в класирането.

„Доволен съм от победата тук, защото не сме правили специална подготовка за рали „Твърдица“. Неприятно ни изненада спуканата гума вчера, заради която карахме половин отсечка. След това трябваше да наваксваме и се озовахме в ролята на догонващи. На последния етап вчера заради многото публика пързаляхме повече, въпреки че съм привърженик на по-чистото каране. Но не успях да се стърпя и пързалях повече. В първия етап днес „Чумерна 1“ карахме с много силно темпо и очаквахме по-малка преднина, но след това знаех, че на спускането на „Предела 1“ ще сме по-бързи. В началото на отсечката влязох по-вътре в бавен завой и ударихме камък или нещо друго. Известно време очаквах да имаме спукана гума и бяхме по-внимателни. В следващите два етапа карахме за удоволствие и за публиката без напрежение“, коментира Ангелов след финала.

Следващото състезание от шампионата е рали „Сърбия“ на 25 и 26 септември, а сезонът завършва в Шумен с рали „Стари столици“ на 9 и 10 октомври.

Две етапни победи и спукана гума за Мегапорт Рейсинг в Твърдица

Шампионите на България по рали Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo завършиха първия ден на рали „Твърдица“ 2021 на втора позиция с изоставане 22,5 сек зад Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo 9). Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ записа две етапни победи от трите отсечки за деня, но още в първата и най-дълга СЕ1 „Твърдица“ (15,95 км) спука гума и се наложи да кара половината от отсечката с по-ниско темпо, изоставайки на 28 сек. След това в СЕ2 „Мегапорт“ и суперспециалната отсечка СЕ3 „Тодор Славов“ Ангелов и Гаджев записаха етапни победи, съкращавайки изоставането си от лидерите.

„Ударихме камък, който бе в траекторията и не бе описан на опознаването. Нямам понятие как се е озовал там и дали е паднал от някъде, но ние сме първа кола по трасето и за съжаление се случи на нас. Наложи се да караме с доста по-бавно темпо. Автомобилът ни е силен на спускането и спирането и не можахме да се възползваме от това поради спуканата гума. Оставаме оптимисти за втория ден и ще се борим за победата“, коментира Ангелов.

Във втория ден на рали „Твърдица“ 2021 предстоят 4 скоростни отсечки с обща дължина 56,94 км и 79 км преход.

Повреда в скоростната кутия извади шампионите от участие в рали „Сливен“

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 evo няма да продължат участието си в рали „Сливен“, втори кръг от националния шампионат. Шампионите поучиха повреда в предавателната кутия в началото на третата скоростна отсечка и се наложи да я изминат, както и следващия суперспециален етап, с много ниско темпо. Това ги изпрати на четвърто място в генералното класиране. Въпреки усилията на екипа на MSA екипът няма да успее да продължи във втория ден на надпреварата.

Тандемът на „Мегапорт Рейсинг“ стартира с гуми за сух асфалт в началото на петъчния ден, залагайки на това, че няма да вали твърде много по четирите отсечки, между които няма сервиз. В първите два етапа на места имаше мокри участъци. Угур Сойлу и Арас Динчер, също с Skoda Fabia Rally2, спечелиха първата отсечка „Абланово“ със 1,5 сек, след което на „Ичера“ Ангелов и Гаджев върнаха 0,8 сек от изоставането си. В третата „Карандила“ дойде проблемът в трансмисията и победителят от последните две издания на рали „Сливен“ изгуби над минута. След което премина с бавно темпо през суперспециалната отсечка на летище „Бършен“ в Сливен и успя да стигне до бокса, където бе открит сериозен проблем в кутията.

„Много съжалявам, защото тръгнахме с по-твърди гуми и тях въпреки мокрите участъци имахме много добро темпо. В третата отсечка очаквахме да атакуваме със сликовете на сухия асфалт. Но още на старта на етапа се появи проблем и докрая карахме само, за да стигнем до сервиза“, коментира Ангелов след края на деня.