Първа победа за Мирослав Ангелов в рали „Сърбия“

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo записаха убедителна победа в рали „Сърбия“, част от родния шампионат и рали трофея на FIA зона Балкани. Трикратният шампион по рали на България Мирослав Ангелов спечели състезанието с 1:04,6 мин пред Пламен Стайков и Рафи Кадир (Skoda Fabia Rally 2). Така Ангелов и Гаджев поведоха в националния рали шампионат с 22,4 т. в неофициалното класиране пред Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9, които останаха пети в рали „Сърбия“.

Трети в състезанието са Мустафа Чакал и Акдаг Озгур с Hyundai i20 R5 на 4:05 мин, основни конкуренти на Ангелов и Гаджев в европейския рали трофей. Зад тях завършиха Игнат Исаев и Милен Илиев с Peugeot 208 R2, на само 13,5 сек зад много по-бързата R5 кола.

„Изключително съм доволен от победата. Тук имах редица несполуки, удари и спукани гуми. Миналата година се наложи да караме без рискове и на сигурно заради битката в нашия шампионат, докато Душан Боркович нямаше какво да губи и бе много пред нас. Сега със завръщането на Пламен Стайков стратегията ни бе да караме с високо темпо. Преизпълнихме плана ни от първия ден да водим с повече от 40 сек, тази една минута ни даде възможност да караме по-спокойно в неделния ден. Радвам се, че най-накрая в родния спорт има цели три R5 автомобила. И те са като нашия – Skoda Fabia, което говори достатъчно добре за колата. Целта ни от самото начало с покупката и бе да повлечем крак и за други, което най-накрая се случи“, обясни Мирослав Ангелов след финала.

Следващото състезание и последен кръг от шампионата е рали „Стари столици“ край Шумен на 9 и 10 октомври.

Над минута преднина за Ангелов и Гаджев след първия ден на рали „Сърбия“ 2021

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo спечелиха всички 6 състезателни отсечки в първия състезателен ден на рали „Сърбия“. Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ натрупаха преднина от 1:05,6 мин пред Пламен Стайков и Рафи Кадир, също с Skoda Fabia Rally 2. Трети на 1:42 мин се движат Антон Титов и Александър Спиров с Skoda Fabia Rally 2. Четвъртият R5 автомобил – Hyundai i20, на Мустафа Чакал и Акдаг Озгур са на 2:30 мин, след като в последната отсечка за деня минаха пред завърналите се в спорта Игнат Исаев и Милен Илиев с Peugeot 208 R2.

Още в първата отсечка за деня, която е нова за ралито, трикратният шампион Мирослав Ангелов взе аванс от 5,9 сек пред Пламен Стайков. На следващата Станисини, която е традиционна за състезанието, екипажът победи с 2,9 сек, а на най-дългата Силвър с 26,7 км нови 15 сек. При второто преминаване на Пупакци екипажът спечели нови 5,3 сек пред преследващите ги, 4,9 сек на Станисини 2 и цели 31,6 сек на Силвър 2.

„Доволен съм от деня, водим, макар да не сме карали на риск в нито един етап, но поддържахме високо темпо. Ако решим, имаме още резерв. Преднината ни е голяма, но няма да връщаме газта. Радвам се, че в момента в родния шампионат, макар и в кръг в Сърбия, има цели 3 автомобила Skoda R5“, коментира Ангелов.

В неделния ден предстоят 5 отсечки с със състезателна дължина 66,77 км, първата „Клобук“ стартира в 9:25 ч местно време.

Победа за Мирослав Ангелов и Георги Гаджев в рали Твърдица 2021

Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo спечели рали „Твърдица“ 2021, трети кръг от националния шампионат по рали. Тандемът натрупа преднина от 2,13 мин пред Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9. Трети на 3,08 мин остана Георги Янков и Цветан Балджиев с Mitsubishi Lancer Evo 9.

В първия етап за съботния ден „Чумерна 1“ Ангелов и Гаджев стопиха преднината на лидерите във временното класиране в първия ден Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo 9) с 8,6 сек до 13,9 сек. В следващия етап „Предела 1“ с дължина 18,57 км екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ взе 21,8 сек на лидерите и поведе със 7,9 сек. На второто минаване на „Чумерна“ Сурилов и Здравков се забавиха на контролата на старта заради проблем в спирачките и изостанаха в класирането.

„Доволен съм от победата тук, защото не сме правили специална подготовка за рали „Твърдица“. Неприятно ни изненада спуканата гума вчера, заради която карахме половин отсечка. След това трябваше да наваксваме и се озовахме в ролята на догонващи. На последния етап вчера заради многото публика пързаляхме повече, въпреки че съм привърженик на по-чистото каране. Но не успях да се стърпя и пързалях повече. В първия етап днес „Чумерна 1“ карахме с много силно темпо и очаквахме по-малка преднина, но след това знаех, че на спускането на „Предела 1“ ще сме по-бързи. В началото на отсечката влязох по-вътре в бавен завой и ударихме камък или нещо друго. Известно време очаквах да имаме спукана гума и бяхме по-внимателни. В следващите два етапа карахме за удоволствие и за публиката без напрежение“, коментира Ангелов след финала.

Следващото състезание от шампионата е рали „Сърбия“ на 25 и 26 септември, а сезонът завършва в Шумен с рали „Стари столици“ на 9 и 10 октомври.

Две етапни победи и спукана гума за Мегапорт Рейсинг в Твърдица

Шампионите на България по рали Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo завършиха първия ден на рали „Твърдица“ 2021 на втора позиция с изоставане 22,5 сек зад Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo 9). Екипажът на „Мегапорт Рейсинг“ записа две етапни победи от трите отсечки за деня, но още в първата и най-дълга СЕ1 „Твърдица“ (15,95 км) спука гума и се наложи да кара половината от отсечката с по-ниско темпо, изоставайки на 28 сек. След това в СЕ2 „Мегапорт“ и суперспециалната отсечка СЕ3 „Тодор Славов“ Ангелов и Гаджев записаха етапни победи, съкращавайки изоставането си от лидерите.

„Ударихме камък, който бе в траекторията и не бе описан на опознаването. Нямам понятие как се е озовал там и дали е паднал от някъде, но ние сме първа кола по трасето и за съжаление се случи на нас. Наложи се да караме с доста по-бавно темпо. Автомобилът ни е силен на спускането и спирането и не можахме да се възползваме от това поради спуканата гума. Оставаме оптимисти за втория ден и ще се борим за победата“, коментира Ангелов.

Във втория ден на рали „Твърдица“ 2021 предстоят 4 скоростни отсечки с обща дължина 56,94 км и 79 км преход.

Повреда в скоростната кутия извади шампионите от участие в рали „Сливен“

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 evo няма да продължат участието си в рали „Сливен“, втори кръг от националния шампионат. Шампионите поучиха повреда в предавателната кутия в началото на третата скоростна отсечка и се наложи да я изминат, както и следващия суперспециален етап, с много ниско темпо. Това ги изпрати на четвърто място в генералното класиране. Въпреки усилията на екипа на MSA екипът няма да успее да продължи във втория ден на надпреварата.

Тандемът на „Мегапорт Рейсинг“ стартира с гуми за сух асфалт в началото на петъчния ден, залагайки на това, че няма да вали твърде много по четирите отсечки, между които няма сервиз. В първите два етапа на места имаше мокри участъци. Угур Сойлу и Арас Динчер, също с Skoda Fabia Rally2, спечелиха първата отсечка „Абланово“ със 1,5 сек, след което на „Ичера“ Ангелов и Гаджев върнаха 0,8 сек от изоставането си. В третата „Карандила“ дойде проблемът в трансмисията и победителят от последните две издания на рали „Сливен“ изгуби над минута. След което премина с бавно темпо през суперспециалната отсечка на летище „Бършен“ в Сливен и успя да стигне до бокса, където бе открит сериозен проблем в кутията.

„Много съжалявам, защото тръгнахме с по-твърди гуми и тях въпреки мокрите участъци имахме много добро темпо. В третата отсечка очаквахме да атакуваме със сликовете на сухия асфалт. Но още на старта на етапа се появи проблем и докрая карахме само, за да стигнем до сервиза“, коментира Ангелов след края на деня.

32 екипажа стартират в рали „Сливен“ 2021

Сливен е домакин на втория кръг от националния рали шампионат и трети от балканския рали трофей на FIA. Състезанието стартира днес с церемония на площад „Хаджи Димитър“ в центъра на града. Под арката преминаха 32 екипажа от 36 заявени. Чуждите отбори са 7, от които 4 от Турция и по един от Румъния, Унгария и Швеция.

С първи номер стартираха миналогодишните рали шампиони Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 evo. Ангелов бе победител в последните две издания за състезанието през 2018 и 2019 г. През миналата година рали Сливен бе отменено заради пандемията от коронавирус.

„Готови сме за това състезание, използвахме рали-спринт Дряново за подготовка, но всичко ще се реши от този, който направи най-правилния избор на гуми. Ще бъде голяма лотария, защото се очаква дъжд, а в първия ден има сервиз чак след края на последната отсечка“, коментира Ангелов.

40-то юбилейно издание на рали „Сливен“ има 11 скоростни етапа и 166 състезателни километра. Организаторите от АСК „Скорпион“ предлагат на феновете автомобилен празник, комбинирайки състезанието с кръг от дрифт шампионата на летище „Бършен“, където е разположен сервизния парк на ралито и суперспециалната отсечка „Монбат“.

Най-дългият етап – 30,65 км, е „Агликина поляна“, който минава през легендарните завои на част от култовата „Стара река“, в състезанието се завърна и отсечката „Котел“. В петъчния ден има 4 отсечки с дължина 54 км и 92 км преход. Последната отсечка за деня е суперспециалната „Монбат“, която стартира в 20,31 ч. В съботния ден има 7 етапа с дължина 111 км и 211 км преход. Състезанието може да бъде оспорвано до самия край, защото финалната отсечка е второто минаване на дългата и технична „Агликина поляна“.

За победата с екипажа на „Мегапорт Рейсинг“ ще спорят турските екипажа Угур Сойлу/Араш Динчер (Skoda Fabia Rally2) и Мустафа Чакал/Озгур Акдаж (Hyundai i20 NG R5). В състезанието не дойде заявения екипаж Енис Ариф и Кармун Поенару (Румъния) с Skoda Fabia Rally2, а технически проблеми преди състезанието отказаха родния тандем, постигнал второ място в рали „България“, Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo IX). В състезанието стартират шампионите за 2015 г. Георги Василев и Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX), а в най-конкурентния клас RC4 се завръща Григор Григоров с навигатор Петър Сивов (Peugeot 208 R2). Начело на стартовия списък в класа е Даниел Попов и Ангел Башкехайов (Peugeot 208 Rally4), а с кола от същата категория стартира шведът Адам Вестлунд (Ford Fiesta Rally4) с навигатор Лукас Карлсон.

Нова победа за Ангелов и Гаджев в Дряново

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 Evo спечелиха и втория кръг от шампионата по рали-спринт, който се проведе в Дряново. Това е трета поредна победа в състезанието за екипа. В трите скоростни отсечки тандемът натрупа огромна преднина от 1,27 мин пред Христо Парашкевов и Манол Парашкевов със Subaru Impreza. Трети останаха Антон Титов и Динко Георгиев с Peugeot 208 R2, също от „Мегапорт Рейсинг“, победители в клас RC4. В състезанието имаше три инцидента, за щастие пилотите са невредими.

„Доволен съм от победата. Дойдохме тук предимно да тестваме и изпробвахме различни настройки. В първото минаване бяхме с мека кола заради фракцията, след това я втвърдихме. На третото в края направих грешка на фракция, която ми коства доста време. Нямахме проблеми с концентрацията, въпреки огромната преднина, но подобни грешки се случват в ралитата. Подобрихме времето си спрямо миналата година с 10 сек, въпреки че не може да се правят подобни сравнения, защото условията винаги са различни. Очакваме с нетърпение рали „Сливен“, където се очаква голяма конкуренция“, коментира Ангелов.

„Мегапорт Рейсинг“ спечели и отборното класиране, благодарение на първото и трето място, както и шестото на Емил Денев и Йордан Тодоров с Renault Clio RS, който е първи в група RC3N.

Рали „Сливен“ ще се проведе от 10 до 12 юни, а следващият кръг от шампионата по рали-спринт е на 26 и 27 юни във Видин.

Снимка: APIX – Action Photography /  Драгомир Петров

Предстои рали-спринт Дряново 2021

Дряново посреща втория кръг от сезон 2021 в националния шампионат по рали-спринт след Пещера. Историческият град, родно място на Кольо Фичето, е домакин на кръг за пети път, а шампионите Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally 2 Evo) ще защитават победата си от предходните две издания на състезанието.

Днес се проведе церемониалният старт пред спортен комплекс Локомотив, списъкът със заявките включва 22 екипажа, колкото и в предходната година.

Предстоят три състезателни отсечки по изключително интересната и технична отсечка край Дряново и селата Гърня, Муця, Малки Българени, Игнатовци, Искра и Царева ливада, преминаваща по нов тесен асфалт и къщи с възрожденска архитектура.

Общата дължина на етапите е 40,68 км, а преходите са 33,7 км. СЕ1 Дряново стартира в 10,00 ч, след което първото минаване на Царева ливада 1 е в 12,00 ч, а второто в 13,30 ч.

„Състезанието представлява три преминавания на една отсечка в две посоки. Използваме го предимно за тест, основно за предстоящото рали „Сливен“ макар отсечките да нямат нищо общо като специфика. В трите минавания ще имаме три различни настройки“, обясни Петър Гьошев от MSA, който осигурява техническата поддръжка на Ангелов и Гаджев.

„Трасето ни е добре познато от миналите години. Направихме някои малки корекции в записките, защото в някои от завоите вече не може да се преминава вътрешно заради забити колчета. Ще караме със собственото си темпо. Имам хубави спомени от това състезание, защото точно тук бе първото ми състезание с Fabia R5, както и първата победа“, коментира шампионът по рали и рали-спринт Мирослав Ангелов.

Втора победа за Мирослав Ангелов рали България

Пилотите на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally 2 Evo) спечелиха рали „България“. За Ангелов това е втора победа в най-престижното ни състезание след успеха през 2018 г. След 16 отсечки двамата завършиха на 1:10 мин пред Мартин Сурилов и Здравко Здравков с Mitsubishi Lancer Evo 9. Трети останаха Угур Сойлу и Арас Динчер, също с Skoda Fabia Rally 2 Evo, на 3:21 мин. Тандемът на Мегапорт спечели двете минавания на Синдел и през целия ден не предприе излишни рискове в петте отсечки.

„Стратегията ни за днешния ден бе да не предприемаме излишни рискове. Затова на двете минавания на Аладжа манастир внимавахме. Нямаше смисъл при аванс от минута да рискуваме на мокрото трасе, което е много хлъзгаво. Все пак където имаше публика се раздавахме, също така и на суперспециалната отсечка в града. Дори в желанието си да отворя повече един от завоите ударихме леко бордюр. Единственото ни притеснение за деня бе на макадама на Синдел, когато поради липса на опит на подобна настилка помислихме, че сме спукали гума, а се оказаха натрупани малки камъни в джантата. Затова очаквам с нетърпение участията ни на макадам в чужбина. Радвам се, че стана оспорвано състезание и има шанс за интрига в шампионата“, обясни Ангелов след финала.

Следващият кръг от шампионата е рали Сливен от 10 до 12 юни. Сезонът ще продължи в Твърдица през юли, след което рали Сърбия на 25 и 26 септември и Стари Столици на 9 и 10 октомври.

 

„Мегапорт“ излиза за победа в рали „България“

Шампионът на България „Мегапорт рейсинг“ излиза за победа в предстоящото този уикенд 51-во издание на рали „България“. Екипажът Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2, със стартов №1, завърши подготовката за състезанието и гледа уверено към очакващите ги 16 скоростни отсечки с обща дължина 155 км. С преходите дължина на ралито е 630 км, а етапите са познати от изданието през 2019 г. около Варна и Шумен. Церемониалният старт е в петък пред катедрален храм „Успение Богородично“ от 20,00 ч. Първата отсечка в събота Бялата вода стартира в 8,38 ч, а последната Манастир в 19,12 ч.

„Днес и утре е опознаването. Отсечките са ни добре познати, карал съм на тях, но разбрахме, че има много дупки и на опознаването ще проверим трасето. Очаква се променливо време и при дъжд макадамовата отсечка, която е 3 км, става невъзможна за минаване. Доволен съм много, че ще се конкурираме 7 автомобила R5. За пръв път от дълги години има толкова сериозно чуждестранно участие“, коментира Мирослав Ангелов.

„Във вторник проверихме колата за кратко, остават ни само довършителни работи. Отиваме на състезанието с пълен избор от гуми, защото все още не е ясна стратегията за състезанието. Очакват се промени в атмосферните условия. Ще проверя лично и асфалта, защото разбрахме, че има участъци, където е разбит. Важно в събота ще е как ще изпратим колата от сервизния парк преди първата отсечка, защото следващият сервиз е чак в Шумен след четвъртата на обяд. Отиваме за победа, Мирослав познава отсечките добре. Очакваме много силна конкуренция с Дан Гиртофан и също така силен отпор от двете коли Mitsubishi на Георги Василев и Мартин Сурилов, за които тази година има нови регулации и рестрикторът е увеличен на 36 мм. А отсечките около Шумен са много бързи и подходящи за тези автомобили“, поясни Петър Гьошев, шеф на MotorSport Academy, която обслужва колата на шампионите Ангелов и Гаджев.

36 екипажа са подали заявка за 51-то издание на рали „България“. Освен Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally 2 стартират още два румънски екипажа: Дан Гиртофан с навигатор Тудор Марза; Енис Ариф и Кармен Поенару, както и турският Угур Сойлу и Арас Динчер. В състезанието идват румънците Кристиан Долофан и Траян Павел със Citroen C3 Rally 2, също така две коли Hyundai i20 NG R5. Така родните фенове на ралитата ще видят за пръв път 7 коли от клас R5. В техния клас RC2 са и два много бързи родни екипажа с Mitsubishi Lancer Evo 9: шампионите на България от 2015 г. Георги Василев/Стефан Добрев и шуменските асове Мартин Сурилов/Здравко Здравков. Не по-малко интересна ще е и битката в клас RC4, където има 11 заявки, водени от Денис Станчовски/Явор Брънков и Антон Титор/Динко Георгиев с Peugeot 208 R2, Даниел Попов/Ангел Башкехайов, които за пръв път ще стартират с нова кола Peugeot 208 Rally 4, Али Туркан/Онур Ватансевер с Ford Fiesta Rally 4, Дилян Станков/Дилян Дженков, Екатерина Стратиева/Георги Аврамов и Георго Дудас/Кристиан Шабо с Peugeot 208 R2, Христо Атанасов/Марин Иванов със Citroen C2 и Лазар Миланович/Деян Голич с Opel Adam R2.